Sfantul Andrei, 30 Noiembrie zi libera
Numele Andrei, este un nume romanesc de aici si popularitatea foarte mare, si inseamna curajos, luptator, barbat.
Cat despre fete in seara de 29 - 30 Noiembrie se spune ca tinerele isi viseaza viitorul sot.
Din punct de vedere al Bisericii Ortodoxe, Sfantul Andrei, este mentionat ca fiind printre primii 4 din cei 12 apostoli mentionati in toate scrierile biblice.
Data in care sarbatorim 30 Noiembrie, de fapt, reprezinta ziua in care acesta a murit in Grecia. In Romania Sfantul Apostol Andrei a fost ales ca fiind ocrotitorul Catedralei Mantuirii Neamului, cea mai mare din Europa.
In Ziua Sfantului Andrei, o traditie veche care se pastreaza si astazi este de a planta seminte de grau si a le pastra in interior pana la Revelion.
Unii oameni, de asemenea, iau ramuri mici de la un pom de fructe, le pun in apa si sa le pastreaza pana la vacanta de Craciun. Daca ramurile infloresc, copacii vor face o multime de fructe in anul urmator, spune traditia.
Superstitii de Sfantul Andrei
La data de 30 noiembrie, seara, fetele care doresc sa se casatoreasca isi pun sub perna busuioc pentru a-si visa iubitul.
In noaptea 30 Noiembrie se spune ca se deschide hotarul intre cele doua lumi, astfel in acea noapte umbla varcolacii, iar pentru a nu fi afectat si a preveni patrunderea duhurilor rele trebuie sa porti la pat aproape de tine usturoi.
O alta superstitie de sarbatoarea de Sfantul Andrei este cea a graului incoltit.
Probabil ca iti amintesti de bunica atunci cand punea grau intr-o farfurioara pentru fiecare membru al familiei si in functie de cat crestea graul asa urma a fi tot anul pentru persoana respectiva.
Un grau sanatos, crescut mare insemna prosperitate si sanatate.
Data de 30 noiembrie reprezinta ultima zi din echinoctiul de toamna si pentru ca urmeaza iarna, ziua devine mai mica, astfel in mediul rural apar tot felul de superstitii precum aparitia strigoilor si a duhurilor rele.
Semnificatia numelui
Sfantul Andrei a fost unul dintre cei doisprezece apostoli ai Mantuitorului Iisus. Foarte raspandit in Romania numele de Andrei, Andreea are origine greaca si inseamna curajos, luptator.
Istoria a demonstrat ca cei ce poarta acest nume sunt personaje interesante, energice, puternice carora le place sa incerce lucruri noi, le plac provocarile, sunt increzatori si nu se tem de munca. Sunt oameni fermecatori in care poti avea incredere deoarece duc munca la bun sfarsit.