Craciun, 25-26 Decembrie zile libere

Ca si in alte tari ortodoxe, sezonul de Craciun incepe oficial cu postul Craciunului, cu sapte saptamani inainte de ziua de Craciun, pe 14 noiembrie.

In cea mai mare parte a acestei perioade lungi, carnea si toate alimentele pe baza de animale sunt evitate de cei care tin post.

In mod traditional, uleiul nu trebuie folosit miercurea si vineri, iar Ajunul Craciunului este o zi de post. Cu toate acestea, exista destul de multe "zile de exceptie", incepand cu 30 Noiembrie, ziua de Sfantul Andrei.

Cum sarbatorim Craciunul ?

Masa de Craciun
Masa de Craciun

Multi romani incep sa sarbatoreasca Craciunul inainte de 25 decembrie : la 1 decembrie, odata cu Ziua nationala a Romaniei, luminile de Craciun sunt asezate de-a lungul strazilor, mai apoi Sfantul Nicolae pe 6 decembrie care ofera cadouri copiilor.

Copiii pun cizme in speranta ca vor primi bomboane, dulciuri sau jucarii. Insa daca nu au fost cuminti in acel an, s-ar putea sa primeasca nuieluse in ghete.

De pe 20 decembrie, pregatirile pentru Craciun se intensifica, facandu-si aparitia si traditiile.

Porcinele destinate mesei de Craciun sunt sacrificate si incep cumparaturile pentru decorarea bradului de Craciun.

Pe 23 si 24 decembrie, in Ajun de Craciun, brazii trebuie sa fie deja decorati, iar copiii ies adesea cu colindul, sperand sa primeasca in schimb covrigi, bomboane, portocale sau nuci.

Colinda foloseste versuri care descriu nasterea lui Hristos si in combinatie cu muzica traditionala romaneasca, obtinem un rezultat cu adevarat unic.

Ce facem de Craciun ?

Cadouri de Craciun
Cadouri de Craciun

Activitatile de Craciun distractive includ decorarea copacilor de Craciun, colindele de la casa la casa si oferirea de cadouri reciproc in Ajunul Craciunului.

Cina de Craciun include deseori diferite feluri de preparate traditionale din porc (toba, carnati, caltabos, jumari, piftie), ciorba de perisoare, sarmale si nelipsitul cozonac. Oamnii isi ureaza unii altora in mod traditional un "Craciun fericit".

Pentru copii in special este cea mai frumoasa sarbatoare deoarece se petrece iarna, cu zapada, sanius si toate activitatile incluse, dar mai ales este asteptate de catre acestia venirea lui Mos Craciun, un batranel cu barba alba si imbracat in rosu care aduce cadouri copiiilor cuminti.

Cu siguranta cei mici participa si la impodobirea bradului, iar in cadrul scolilor se organizeaza diferite serbari cu specific, unde cei mici sunt protagonisti, iar cei mari cei mai emotionati spectatori.

Ziua de Craciun este o sarbatoare anuala in Romania pe 25 decembrie, impreuna cu a doua zi de Craciun (26 Decembrie) si a treia zi (27 Decembrie), o sarbatoare crestina care sarbatoreste nasterea lui Isus. Dintre cele trei date, doar 25 si 26 Decembrie sunt declarate zile libere legale.