Cate zile mai sunt pana la Craciun?
Darurile nu ar trebui sa ocupe primul loc in gandurile noastre atunci cand spunem Craciun!
Cadourile inseamna in primul rand a darui o parte din emotiile noastre celuilalt. Zilele libere de care ne bucuram in perioada Craciunului ar trebui sa ne incarce cu bunatate, energie si dragoste fata de ceilalti.
Craciunul inseamna in primul rand familie si iubire, de aceea toata lumea asteapta cu nerabdare aceasta sarbatoare.
Una dintre cele mai cautate fraze in mediul online este: "Cate zile mai sunt pana la Craciun", semn ca aceasta sarbatoare are o semnificatie aparte in sufletele noastre si asteptam cu nerabdare aceasta zi sfanta, a Nasterii Domnului.
Care este semnificatia Craciunului?
Craciunul este celebrat din antichitate, ca data a nasterii lui Iisus, dar a devenit, de-a lungul secolelor, si o sarbatoare a familiei, marcata de obiceiuri precum colindele, impodobitul bradului si darurile Mosului, mult asteptate de copiii din intreaga lume.
La inceput, primii crestini, celebrau Nasterea Domnului in luna septembrie, odata cu Ros Hashana, sarbatoare din calendarul iudaic.
In anul 264, Saturnaliile au cazut pe 25 decembrie, iar imparatul roman Aurelian a proclamat aceasta data "Natalis Solis Invicti", festivalul nasterii invincibilului Soare.
In anul 320, papa Iuliu I a specificat pentru prima data oficial data nasterii lui Iisus ca fiind 25 decembrie. In 325, imparatul Constantin cel Mare a desemnat oficial Craciunul ca sarbatoare care celebreaza nasterea lui Iisus.
De asemenea, el a decis ca duminica sa fie "zi sfanta" intr-o saptamana de sapte zile si a introdus Pastele cu data variabila.
Multe dintre tari nu au acceptat Craciunul ca sarbatoare legala decat din secolul al XIX-lea. Mai mult de un mileniu, crestinii au sarbatorit Anul Nou in ziua de Craciun (25 decembrie), in imediata apropiere a solstitiului de iarna.
Traditii de Craciun
Craciunul este o sarbatoare speciala plina de semnificatii, traditii si obiceiuri. In Ajunul Craciunului, crestinii isi strang din sat tot ce au dat imprumut, ca sa-i gaseasca Sarbatorile cu de toate in gospodarie.
Un alt obicei, in ziua de Craciun, este painea pusa sub masa pentru noroc, iar sub fata de masa se pune pleava de grau, pentru belsug. Iar daca vrei sa te pazesti de farmece si rele, trebuie sa pui, in cele patru colturi ale mesei, usturoi si seminte de mac.
Daca vrei sa ai noroc in toata luna ianuarie, nu trebuie sa stingi lumanarile pe care le aprinzi in noaptea de Ajun, acestea trebuie lasate sa arda pana la final.
O alta superstitie spune ca daca nu daruiesti nimic in Ajunul Craciunului, nu vei avea parte de prosperitate.
Tot in Ajunul Craciunului nu trebuie sa lasi pe nimeni sa-ti inchida usa deoarece poate sa aiba "mana rea" si sa-ti alunge tot norocul din casa.
Daca obisnuiesti sa pregatesti bradul de Craciun, nu uita ca luminitele din brad nu se aprind inainte de aparitia primei stele. De asemenea, daca vrei sa ai noroc tot anul viitor trebuie sa maturi pragul in Ajunul Craciunului.
In ceea ce priveste obiceiurile culinare, crestinii romani obisnuiesc sa tina post timp de 40 de zile inainte de Craciun, acesta incheindu-se in seara de Craciun.
Un moment gastronomic important care preceda Craciunul este ziua de Ignat (20 decembrie), cand se taie porcul si se prepara mancaruri specifice, precum carnatii, chisca, toba, racituri, sarmalele, caltabos, care, alaturi de traditionalul cozonac, vor sta pe masa de Craciun.