Cate zile are un an, dar cel bisect?

Autor: | Actualizat: 18 noi 2022
Cate zile are un an? De ce luna februarie are doar 28 de zile si ce inseamna an bisect.
Cate zile are un an

Desi este o intrebare banala si foarte multe persoane ar trebui sa stie raspunsul, se pare ca intrebarea "Cate zile are un an?" este una dintre cele mai cautate pe motorul de cautare Google.

Cate zile are un an?

Un an calendaristic debuteaza la 1 ianuarie si se termina pe 31 decembrie, avand in mod normal 365 de zile. In anii bisecti insa, un an are 366 de zile. Un an bisect este o data la patru ani, iar atunci luna februarie are 29 de zile, in loc de 28.

Cate zile lucratoare are un an?

Un an cuprinde atat zile lucratoare, cat si zile libere, de weekend. Pentru a afla cate zile lucratoare sunt intr-un an, trebuie scazute zilele de weekend si sarbatorile legale. De exemplu, in anul 2021 vor fi 254 de zile lucratoare.

Aceste zile lucratoare difera de la angajat la angajat, in functie de concediile pe care si le planifica, de functia pe care o detine si de vechimea in munca.

Afla cate saptamani are un an.

De ce luna februarie are 29 de zile o data la 4 ani?

Explicatia este una foarte simpla: un an obisnuit nu are 365 de zile fix, ci are 365 de zile, 5 ore, 48 de minute si 45 de secunde, aceasta fiind durata Pamantului sa faca o rotatie completa in jurul Soarelui.

Astfel, pentru ca aceste 5 ore, 48 de minute si 45 de secunde se aduna in fiecare an, o data la 4 ani se adauga o zi in plus in calendar. Daca aceasta zi nu ar fi adaugata, in cativa zeci de ani s-ar ajunge ca Anul Nou sa fie celebrat vara.

Cate zile lucratoare vom avea in 2021

In 2021, luna februarie va avea 28 de zile, ultima zi a lunii fiind intr-o zi de duminica. Anul 2021 va avea 254 de zile lucratoare (luni-vineri) si 111 zile de weekend. In Codul Muncii sunt stipulate 15 zile libere de sarbatori legale, 7 dintre ele in timpul saptamanii.