Ziua Unirii Principatelor Romane, 24 Ianuarie zi libera

24 Ianuarie - joi

La 24 ianuarie romanii sarbatoresc Ziua Unirii Principatelor Romane, fiind inclusa in codul muncii din anul 2016 ca sarbatoare legala. Tot din acest an este considerata zi libera si pentru elevi.

Sarbatoarea poarta numele de Mica Unire, avand loc pe 24 ianuarie 1859 Unirea Tarii Romanesti cu Moldova sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Aceasta nu trebuie sa se confunde cu Marea Unire care a avut loc in anul 1918 la Alba Iulia.

Dupa unirea Tarii Romanesti cu Moldova, Alexandru Ion Cuza devine domnitor al celor doua principate, urmand a fi recunoscuta unirea de catre marile puteri pe parcusul domniei lui, in care Romania cunoaste o perioada de maxima dezvoltare.

Mica Unire a fost atestata prin conventia de la Paris, urmand apoi sa fie recunoascuta de catre Turcia, o mare putere suzerana in acel timp.

Astfel Mica Unire inseamna transformarea Romaniei din acel timp intr-un stat modern, condus de catre un singur Guvern.

Astazi este un prilej bun de a merge la munte, de a profita de mijlocul iernii si a practica sporturile de iarna preferate. Daca sarbatoarea legala pica luni sau vineri weekend-ul devine unul prelungit, iar daca va pica in zilele de marti sau joi majoritatea isi iau o zi de concediu pentru a face punte.