Ziua Unirii Principatelor Romaniei, 24 Ianuarie zi libera
Sarbatoarea poarta numele de Mica Unire, avand loc pe 24 ianuarie 1859 Unirea Tarii Romanesti cu Moldova sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Aceasta nu trebuie sa se confunde cu Marea Unire care a avut loc in anul 1918 la Alba Iulia.
Dupa unirea Tarii Romanesti cu Moldova, Alexandru Ioan Cuza devine domnitor al celor doua principate, urmand a fi recunoscuta unirea de catre marile puteri pe parcusul domniei lui, in care Romania cunoaste o perioada de maxima dezvoltare.
Ziua Unirii Principatelor Romaniei: scurt istoric
Unirea Principatelor Romane reprezinta un pilon de baza pentru infaptuirea statului national unitar roman.
La 5/17 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales drept domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie / 5 februarie devine si domn al Munteniei, la 11 ani de la programul in 7 puncte denumit "Principiile noastre pentru reformarea patriei", formulat de revolutionarii moldoveni la 12/24 mai 1848.
Acesta cuprindea telul romanilor, cel al unirii Tarii Romanesti cu Moldova intr-un singur stat, zadarnicit insa de Conventia ruso-turca de la Balta Liman (19 aprilie/ 1 mai 1849), care a reinstaurat controlul politic al celor doua puteri in Tara Romaneasca si Moldova, si de infrangerea Revolutiei de la 1848, care a reinstalat in Transilvania regimul absolutist habsburgic.
Mica Unire a fost atestata prin conventia de la Paris (10/22 mai-7/19 august 1858), urmand apoi sa fie recunoscuta de catre Turcia, o mare putere in acel timp.
Astfel Mica Unire a insemnat transformarea Romaniei intr-un stat modern, condus de catre un singur Guvern.
Astazi, ziua de 24 Ianuarie este un prilej bun de a merge la munte, de a profita de mijlocul iernii si a practica sporturile de iarna preferate.
Daca sarbatoarea legala pica luni sau vineri, weekendul devine unul prelungit, iar daca va pica in zilele de marti sau joi, majoritatea isi iau o zi de concediu pentru a face punte.
Romanii care sunt nevoiti sa lucreze pe 24 Ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Romane, trebuie sa fie recompensati de catre angajatori, fie in bani, fie cu o alta zi libera in timpul saptamanii in urmatoarele 30 de zile.
Regula privind interdictia de a munci in zilele de sarbatoare legala nu ii priveste si pe salariatii din unitatile sanitare si din cele de alimentatie publica, pentru ca acestia terbuie sa asigure asistenta medicala si aprovizionarea cetatenilor cu produse alimentare de stricta necesitate. Ziua de 24 Ianuarie este libera si pentru salariati, dar si pentru elevi.