Ziua Copilului, 1 Iunie zi libera

1 Iunie - sambata

Ziua Copilului este o sarbatoare legala in Romania, zi nelucratoare, sarbatorita in fiecare an pe 1 Iunie. Este o zi libera pentru toti angajatii, indiferent daca au sau nu copii, iar scolile si majoritatea locurilor de munca isi sisteaza activitatile.

Ce facem de 1 Iunie - Ziua Copilului ?

Multe scoli au evenimente speciale pentru a sarbatori Ziua Copilului in Romania. Unii profesori dau diplome ca o modalitate de a-si arata aprecierea pentru fiecare copil in aceasta zi. Evenimentele comunitare, inclusiv expozitiile de arta care prezinta munca copiilor, sunt tinute pentru a sarbatori Ziua Copilului.

Toata lumea se serbeaza in aceasta zi, inclusiv parintii care isi amintesc cu drag de perioada copilariei.

Ziua de 1 Iunie este promovata si prin ziare, bloguri, mass-media sociale, televiziune si radio jurnalisti din Romania. Unele familii pregatesc mese speciale pentru a sarbatori la domiciliu sau merg in diferite locatii unde se organizeaza evenimente dedicate copiilor.

1 Iunie nu este doar un eveniment in Romania si este o sarbatoare oficiala ONU la nivel mondial. Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale din Romania a organizat o sarbatoare speciala a Zilei Copiilor in 2012. Aproape 100 de copii de scoala elementara si secundara care au participat la eveniment au primit o diploma de Ministru de Copii. Ziua Copilului in Romania a devenit o sarbatoare nationala in 2017.

Picturile pentru copii si alte forme de arta sunt adesea afisate in scoli si in locurile publice ca o modalitate de promovare si celebrare a Zilei Copilului.

Putina istorie

Ziua Copilului este sarbatorita la diferite date din diferite tari. Ziua internationala pentru protectia copiilor este sarbatorita in multe tari ca Ziua Copilului pe data de 1 iunie incepand cu 1950.

Ziua Copilului a inceput in a doua duminica a lunii iunie, in 1857, cand reverendul Dr. Charles Leonard, pastor al Bisericii Universaliste din Chelsea, Massachusetts a tinut o prelegere speciala dedicata pentru copii. Originea acestei sarbatori dateaza din 1925, cand reprezentantii din diferite tari s-au intalnit la Geneva, Elvetia, pentru a convoca prima "Conferinta mondiala pentru bunastarea copiilor".

Dupa conferinta, unele guverne din intreaga lume au desemnat o zi ca Ziua Copilului pentru a evidentia problemele copiilor. Nu a fost recomandata nicio data specifica, astfel incat tarile au folosit orice data care era cea mai relevanta pentru cultura lor.