Rusalii

Exploreaza traditia bogata si diversitatea culturala a Rusalii, sarbatoare marcanta in diferite regiuni ale Romaniei, de la Moldova si Transilvania cu celebrari de 3 zile, pana in Muntenia si Oltenia.

Descopera obiceiurile unice, de la Dansul Calusarilor pana la traditia impodobirii cu crengute de tei si nuc pentru a alunga spiritele rele.

Rusalii, timpul magic al anului cand comunitatile se aduna sa pastreze vie mostenirea spirituala si culturala prin superstitii, ritualuri si credinta.

In zona Moldovei si Transilvania, Rusaliile se sarbatoresc timp de 3 zile, pe cand in Muntenia, Oltenia sarbatoarea se poate intinde pe o perioada de 7 zile, iar in Banat 8 zile.

Vitralii
Vitralii

Este vorba despre angajati a caror activitate nu poate fi intrerupta de sarbatorile legale din cauza "caracterului procesului de productie sau specificului activitatii".

In cazul in care, din motive justificate, angajatorul nu poate sa acorde zile libere de sarbatorile legale, potrivit Codului Muncii salariatii vor beneficia de un "spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru".

Traditii de Rusalii

Conform superstitiilor romanesti, persoanele care nu respecta aceasta sarbatoare legala se vor intalni cu lelele, spiritele malefice ale fetelor decedate de tinere.

dans popular
dans popular

Traditia romaneasca spune ca persoanele care nu respecata sarbatoarea Rusaliilor si fac treburi casnice vor avea de-a face cu Ielele, spirite malefice, care adu boala.

In ziua de Rusalii, credinciosii merg la biserica pentru a duce crengute de tei si nuc pentru a fi sfintite. Cu aceste crengute isi vor impodobi casa si icoanele, pentru a alunga spiritele rele.

De Rusalii, in unele zone, oamenii obsinuiesc sa poarte in san sau buzunare buruieni, pentru a nu fi "luati din Rusalii" sau pociti de catre Ielele neiertatoare.

In Oltenia, de Rusalii se practica Dansul Calusarilor, considerat un joc tamaduitor, care aduce sanatate si noroc.

Un alt obicei specific Rusaliilor care se intalneste prin zonele Ardealului poarta numele de "Impanatul boului", o procesiune care se desfasoara la sate, iar personajul principal este un bou impodobit cu ornamente din flori.

Preotul satului are datoria de a-l sfinti cand alaiul ajunge in fata bisericii, dupa care va da de baut participantilor.

La un moment dat, boul va fi eliberat, iar o tanara fata va trebui sa-l stapaneasca si sa ocoleasca o masa de trei ori. Traditia spune ca acea fata se va casatori in anul ce urmeaza.

Sarbatoarea Sfanta a Rusaliilor se praznuieste la 50 de zile dupa Sfintele Pasti si pica in fiecare an duminica.