Paste Ortodox
Pastele este o sarbatoare publica in Romania si sarbatoreste invierea lui Iisus din moarte, asa cum s-a spus in biblia crestina.
Sarbatoarea de Pasti a Romaniei urmeaza calendarul Pastelui Ortodox, care este adesea diferit de data de Pasti stabilita de alte biserici crestine.
Multe biserici ortodoxe isi aleg data zilei de Paste dupa calendarul iulian, care deseori difera de calendarul gregorian folosit de multe tari occidentale.
De aceea, perioada ortodoxa a Pastilor apare adesea mai tarziu decat perioada Pastelui care cade in jurul echinoctiului din martie. In Romania, atat ziua Pastelui Ortodox, cat si Lunea Pastelui Ortodox sunt sarbatori legale.
Cum celebram Ziua de Paste?
Exista un obicei foarte frumos de a decora oua de Paste in Romania, modele fiind create prin aplicarea cerii topite sau prin gravarea acestora cu un ac.
Ouale rosii vopsite, menite sa simbolizeze sangele varsat al lui Hristos, sunt cele mai frecvente, dar pe langa aceasta culoare au mai aparut si oua vopsite in galben, verde, albastru sau negru.
Modelele populare includ incrucisari, frunze, animale si o scena desavarsita, numita "Cararea pierduta", care reprezinta sufletele ce merg spre Ziua Judecatii.
Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori religioase din Romania. Bisericile ortodoxe tin mai multe slujbe in ziua de Paste dar si in zilele dinainte si dupa.
Familiile si prietenii se aduna pentru un pranz sau o cina de Paste Ortodox, unde mesele includ urmatoarele mancaruri: carne de miel, inclusiv drob, pasca si nelipsitele oua pictate.
Romanii numesc ouale vopsite si decorate "oua incondeiate". Se obisnuieste sa ciocnesti oua in timpul Pastelui si se crede ca oamenii care ciocnesc oua se vor vedea in viata de apoi.
Ce spunem atunci ciocnim oua: "Hristos a Inviat", iar raspunsul persoanei cu care impartasim acest obicei este "Adevarat a Inviat".
Simboluri de Paste
Conform traditiei, in perioada Pastelui dar si cu 40 de zile inainte nu se fac nunti, botezuri si petreceri fastuoase. De asemenea se tine post timp de patruzeci de zile si se termina in Sambata Mare.
Postul "lent" vine din cuvantul anglo-saxon lencten, ceea ce inseamna "primavara". Cele patruzeci de zile reprezinta timpul pe care Iisus l-a petrecut-o in pustietate, traind ispita lui Satana si pregatindu-se sa-si inceapa lucrarea.
Cea mai importanta culoare folosita pentru a picta ouale de Paste este rosu, care simbolizeaza sangele lui Isus atunci cand a fost crucificat.
In seara de dinaintea Pastelui, oamenii merg la biserica la miezul noptii cu lumanari in mana si asteapta ca dupa slujba preotul sa iasa din Biserica cu lumina, o lumanare aprinsa, iar mai apoi credinciosii isi aprind rand pe rand lumanarile.
Ei le duc acasa si le tin pe masa in timpul mesei de Paste, considerandu-le un simbol al protectiei divine.