Cum se compenseaza munca prestata in zilele de sarbatori legale

Art. 140 din Codul Muncii prevede ca pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica in zilele de sarbatoare legala programul de lucru va fi unul adecvat si va fi stabilit prin hotarare a Guvernului.

Potrivit Codului Muncii, acesti angajati care lucreaza in zilele de sarbatori legale trebuie, insa, sa beneficieze de urmatoarele:

  • Tuturor salariatilor care se incadreaza in unitatile prevazute la art. 140 conform Codului Muncii, respectiv locurile de munca prevazute la art. 141 li se vor acorda zi libera in urmatoarele 30 de zile.
  • In cazul in care nu se poate acorda zi libera in decursul a 30 de zile, salariatul, pentru munca prestata in zi de sarbatoare legala va fi recompensat cu un spor de minim 100% din salariul net pe care acesta il are.
  • Nerespectarea dispozitiilor privind acordarea repausului in timpul zilelor de sarbatoare legala sau, dupa caz, a compensarii in timp liber sau in bani a muncii suplimentare efectuate in aceasta perioada constituie contraventie.

Pe scurt, munca intr-o zi de sarbatoare legala conform art. 142 din Codul Muncii poate fi rasplatita: fie cu acordarea unei zile libere intr-o zi lucratoare in urmatoarele 30 de zile, fie cu un spor la salariu de minim 100% din salariu de baza.

Saptamanal angajatii au dreptul la un repaus de 2 zile consecutive. Respectand programul normal de munca, zilele lucratoare sunt desemnate de luni pana vineri, iar zilele de sambata si duminica sunt cele de repaus.

In situatii de exceptie zilele de repaus pot fi acordate cumulat, in urma unei perioade de maxim 14 zile lucratoare. Acest lucru este subliniat in Legislatia Muncii, punand accent pe importanta zilelor de repaus.

Unele categorii de salariati nu beneficiaza de zile libere conform calendarului sarbatorilor legale de care ar trebui sa se bucure orice angajat, deoarece exista diferite activitati care nu pot fi intrerupte, de exemplu cadrele medicale.