Cum se compenseaza munca prestata in zilele de sarbatori legale

Autor: | Publicat Vineri, 09 August 2019 | Modificat Marti, 21 Ianuarie 2020
munca prestata in zilele de sarbatori legale

Unele categorii de salariati nu beneficiaza de zile libere conform calendarului sarbatorilor legale de care ar trebui sa se bucure orice angajat, deoarece exista diferite activitati care nu pot fi intrerupte, de exemplu cadrele medicale.

Art. 140 din Codul Muncii prevede ca pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica in zilele de sarbatoare legala programul de lucru va fi unul adecvat si va fi stabilit prin hotarare a Guvernului.

Potrivit Codului Muncii, acesti angajati care lucreaza in zilele de sarbatori legale trebuie, insa, sa beneficieze de urmatoarele:

Pe scurt, munca intr-o zi de sarbatoare legala conform art. 142 din Codul Muncii poate fi rasplatita: fie cu acordarea unei zile libere intr-o zi lucratoare in urmatoarele 30 de zile, fie cu un spor la salariu de minim 100% din salariu de baza.

Saptamanal angajatii au dreptul la un repaus de 2 zile consecutive. Respectand programul normal de munca, zilele lucratoare sunt desemnate de luni pana vineri, iar zilele de sambata si duminica sunt cele de repaus.

In situatii de exceptie zilele de repaus pot fi acordate cumulat, in urma unei perioade de maxim 14 zile lucratoare. Acest lucru este subliniat in Legislatia Muncii, punand accent pe importanta zilelor de repaus.

Zilele libere potrivit Codului Muncii

Cerere demisie 2020
Zile de concediu 2020
Zile lucratoare 2020