Adormirea Maicii Domnului, 15 August zi libera

Sarbatoarea Sfanta Maria, conform calendarului ortodox Adormirea Maicii Domnului, este o sarbatoare nationala anuala in Romania pe 15 cand se sarbatoreste in credinta crestina faptul ca Dumnezeu a trimis-o pe Fecioara Maria in Cer dupa moartea sa.

Multe biserici din Romania prezinta picturi ale Fecioarei Maria, inclusiv imagini simbolice ale urcarii ei in ceruri.

Fecioara Maria
Fecioara Maria

Ziua reprezinta, de asemenea, inceputul insamantarii toamnei, perioada in care oile si pastorii lor revin din munti si apare si prima recolta de struguri.

In data de 15 august se sarbatoreste ziua in care Fecioara Maria a mers la Cer, conform traditiilor crestine. Sarbatoarea este precedata de 14 zile de post.

Ce facem de Sfanta Maria ?

Ziua de sarbatoare a Adormirii Maicii Domnului, sau pur si simplu Sfanta Maria pe 15 August, este una dintre cele mai importante sarbatori din calendarul crestin ortodox.

O multime mare se aduna in procesiuni si pelerinaje care implica mii de romani la Moisei in Maramures, Nicula in Transilvania si Putna in Moldova.

Sfanta Maria este sfantul Marinei, deci sarbatoarea corespunde Zilei Fortelor Navale Romane, cunoscuta si sub numele de Ziua Marinei.

Evenimente, cum ar fi spectacole demonstrative cu nave marine, sunt organizate in orase portuare si adesea atrag mii de vizitatori pe 15 august.

Adormirea Maicii Domnului in alte tari?

Sfanta Maria cu pruncul Iisus
Sfanta Maria cu pruncul Iisus

Sfanta Maria sau Adormirea Maicii Domnului comemoreaza credinta ca atunci cand Maria, mama lui Iisus Hristos, a murit, trupul ei nu a fost supus procesului obisnuit de decadere fizica, ci a fost "asumat" in cer si s-a reunit acolo cu sufletul ei.

Aceasta sarbatoare, care a fost sarbatorita de la sfarsitul secolului al IV-lea, este o crestinatizare a unui festival de recolta.

15 August zi libera legala, Sfanta Maria este sarbatorita in multe tari din intreaga lume. Adormirea Maicii Domnului este o sarbatoare legala si in tari precum Austria, Belgia, Chile, Croatia, Franta, parti din Germania, Guatemala, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Slovenia, Spania si Elvetia.

Deasemenea, in Romania exista peste doua milioane de sarbatoriti in aceasta zi deoarece poarta numele de Maria, Marioara, Mara, Mariana, Marian, Marin, etc.

Conform statisticii majoritatea sunt femei cu numele de Maria care are mai multe intelesuri: femeie tanara, iubita, indragita.

Aceasta sarbatoare este recunoscuta de catre Biserica ca fiind si pe 8 septembrie, data la care a avut loc nasterea Maicii Domnului.

Ziua de Sfanta Maria, sau Adormirea Maicii Domnului, este una dintre cele mai mari sarbatori ale bisericii crestine. In aceasta zi, romanii se pot bucura de o zi libera.