Vinerea Mare

Vinerea Mare, supranumita si Vinerea Patimilor, este una plina de traditii si are o semnificatie puternica pentru cei credinciosi. Vinerea Mare a devenit zi libera legala incepand cu anul 2018.

Aceasta sarbatoare poarta mai multe denumiri: Vinerea Pastelui, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagra fiecare nume avand propria semnificatie. Denumirea Vinerea Patimilor vine de la ziua in care a fost rastignit Iisus Hristos.

Vinerea dinaintea Pastelui se numeste si Vinerea Neagra datorita obiceiului ca in aceasta zi sa se tina post negru, in special la sate si in special de catre femei.

Vinerea Mare
Vinerea Mare

Superstitii legate de Vinerea Mare

Daca in ziua de sarbatoare va ploua inseamna ca anul va fi unul bun, roditor si bogat. In general in aceasta zi femeile nu au voie sa munceasca, nu coc cozonaci, nu cos, nu spala rufe si nu fac curatenie.

In Vinerea Patimilor nu se sacrifica animalele din ograda. Orice treaba facuta in Vinerea Mare nu va iesi bine, iar incalcarea acestei traditii alunga oportunitatile pentru tot restul anului.

Pentru barbati in aceasta zi nu este bine sa te tunzi. Superstitiile spun ca aceia care isi taie parul in Vinerea Mare vor avea parte de o moarte in familie.

In aceasta zi nu se inrosesc oua; traditia spune ca ouala de Paste se inrosesc fie in Joia Mare, fie in Sambata Pastelui.

Legenda spune ca in Vinerea Mare nu este bine sa mananci urzici deoarece Iisus rastignit pe cruce a fost batut cu aceste plante intepatoare.

La mancarea din Vinerea Patimilor nu se foloseste otet, deoarece, aflat pe cruce, Iisus a primit otet in loc de apa.

La sate, conform unei datine stravechi, barbatii intra in apa rece de trei ori pentru ca bolile sa ii ocoleasca tot restul anului. Despre cei care mor in Vinerea Mare se spune ca ajung in iad, pentru ca raiul este inchis in aceasta zi.

In unele zone traditia este sa se dea cu tamaie in jurul copacilor si al caselor pentru a alunga daunatorii, bolile, trasnetele si animalele salbatice.

In Vinerea Neagra nu se savarseste Liturghia. Seara, la toate bisericile se savarseste Denia Prohodului Domnului, ultima treapta a tanguirii pentru Hristos, inainte de Invierea Sa.

Preotii si credinciosii prezenti la slujba de seara inconjoara de trei ori biserica cu Sfantul Epitaf, numarul trei simbolizand zilele petrecute de Iisus in mormant.

Vinerea seaca este explicata de cercetatori, datorita mortii Mantuitorului oamenii nu mai sunt protejati timp de 12 ore, instalandu-se intunericul. Tot aceasta zi spun ei, echivaleaza cu 12 zile de vineri obisnuite.

Vinerea Mare este o sarbatoare legala dinaintea Pastelui, este o zi de doliu conform Calendarului Ortodox deoarece in vinerea dinaintea Pastelui a fost rastignit Iisus.