Cerere demisie

Demisia este, potrivit Codului Muncii, "un act unilateral de vointa al salariatului, care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz".

Demisia nu se aproba de catre angajator, ci pur si simplu se inregistreaza, iar refuzul de a face acest lucru da dreptul salariatului de a face dovada demisiei prin orice mijloace de proba. Mai mult, legea permite salariatilor sa nu motiveze decizia de a demisiona.

Cererea de demisie reprezinta o modalitate de incetare a contractului individual de munca indiferent de tipul acestuia: pe perioada nedeterminata sau determinata, cu norma intreaba de lucru sau cu timp partial.

Atentie, insa: in cazul contractelor pe perioada determinata demisia poate fi considerata abuz de drept, in cazul in care din imprejurarile concrete rezulta intentia angajatului de a aduce prejudicii angajatorului, pentru care ulterior ar putea sa raspunda in fata legii.

Salariatul incadrat cu contract de munca pe perioada determinata poate demisiona numai din motive justificate, exclusive de culpa.

Demisie cu sau fara preaviz?

Multi dintre cei care demisioneaza de la un loc de munca se intreaba daca trebuie sau nu sa stea in preaviz. Tot legea clarifica acest aspect.

La art. 81 din Codul Muncii se stipuleaza faptul ca "termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere".

Termenele din lege au caracter imperativ ca durata maxima, insa partile pot stabili de comun acord o durata mai mica a preavizului.

Variantele in care angajatul poate demisiona fara preaviz sunt: cand angajatorul nu isi indeplineste obligatiile din contractul de munca, sau se afla in primele 3 luni de proba.

Pe durata preavizului, contractul individual de munca isi produce in continuare toate efectele, adica inclusiv dreptul la concediu.

Prin urmare, daca ai zile de concediu neefectuate inainte de a parasi un loc de munca, ai dreptul sa le folosesti chiar si in perioada preavizului. Atentie, insa, cererea de concediu trebuie aprobata de angajator.

Daca nu te prezinti la serviciu sau nu respecti sarcinile ce iti sunt trasate in cadrul termenului de preaviz, angajatorul iti poate desface unilateral contractul de munca, chiar prin concediere disciplinara. Nu este, insa, admisibila concedierea salariatului pentru fapte anerioare prezentarii demisiei.

Preavizul opereaza in virtutea legii, chiar daca nu a fost mentionat in actul de demisie. Demisia poate fi revocata doar cu acordul partilor iar in caz contrar contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz.

Cum se face cererea de demisie?

Cererea de demisie se comunica angajatorului in forma scrisa, insa ea nu trebuie sa fie aprobata. Actul de demisie poate fi unul formal si cat se poate de simplu:

Demisia poate lua si forma unei scrisori. Introducerea poate fi una formala si cat se incepe cu o introducere formala, cu mentionarea numelui si a pozitiei din care demisionezi, precum si data estimativa de incetare a contractului de munca.

Nu esti obligat sa mentionezi in cererea de demisie motivele care stau la baza deciziei.

Cuprinsul poate contine multumiri si formule care sa arate ca ai apreciat colaborarea cu angajatorul, mai ales daca vrei sa lasi usa deschisa pentru o eventuala intoarcere, in viitor sau daca ai nevoie de referinte pentru urmatorul job.

Finalul scrisorii poate contine angajamentul ca te vei asigura ca predai stafeta persoanei care te va inlocui si ca vei participa la pregatirea acesteia pentru postul respectiv.

Cum se face cererea de concediu

Daca decizi sa iti iei concediu in perioada preavizului trebuie sa completezi, conform legii, o cerere tip, ce poate fi aprobata sau nu de catre angajator.

Dreptul la concediu de odihna este garantat tuturor salariatilor si este intangibil, neputand face obiectul unei cesiuni, renuntari sau limitari, nici macar in interiorul termenului de preaviz.

Orice salariat are dreptul la un concediu de odihna anual de minim 20 de zile lucratoare, iar numarul de zile libere de concediu de odihna se stabileste prin contractul individual de munca.

Descarca concediu de odihna

Concediul de odihna se face in baza anuntarii acestuia cu cel putin doua saptamani inainte.

Programarea presupune stabilirea unei perioade de concedii de minimum trei luni, pe categorii de personal sau locuri de munca, iar cea individuala presupune stabilirea exacta a perioadei concediului de odihna.

Potrivit legii, cererile de concediu trebuie depuse cu minimum 60 de zile inainte de a intra in zile libere; cele pentru zile libere in afara perioadelor programate pot fi refuzate de angajator.

Pentru mai multe informatii despre salariul dvs. dupa demisie, puteti folosi un calculator salariu. Acesta poate oferi o analiza detaliata a ceea ce puteti astepta ca venit dupa ce ati depus demisia.

In viata oricarui angajat vine si ziua in care, din variate motive, trebuie sa isi dea demisia de la locul de munca..

Fie ca ai gasit un job mai bun, fie ca ai nevoie de o pauza in care sa iti reconsideri viitorul profesional, fie ca pur si simplu nu mai faci fata responsabilitatilor si presiunii de la locul de munca ori te-ai certat cu seful, trebuie sa stii care sunt pasii de urmat atunci cand iti depui cererea de demisie