Zilele libere care pica in weekend vor fi acordate in zile lucratoare

Autor: Micu Adi Marian | Publicat Luni, 29 Iulie 2019 | Modificat Miercuri, 09 Octombrie 2019
zile libere

Un nou proiect de lege, initiat de deputatul Gheorghe Udriste, prevede ca zilele libere de sarbatorile legale care pica in weekend sa fie acordate in urmatoarele zile lucratoare.

Prin aceasta masura, deputatul propune modificarea articolului 139 din Codul Muncii.

"In cazul in care zilele de sarbatoare legala coincid cu zilele de repaus saptamanal, acestea se vor efectua in urmatoarea zi lucratoare", prevede proiectul.

"In functie de anul calendaristic, nu putine sunt situatiile in care un procent semnificativ din zilele de sarbatoare legala coincid cu zilele de repaus saptamanal, astfel ca cetatenii nu beneficiaza de drepturile lor legale, de prevederea articolului 139 alin.(1).

Propunerea legislativa privind completarea art.139 din Codul Muncii are ca scop clarificarea cadrului legislativ aflat in vigoare, astfel incat, in cazul in care zilele libere coincid cu zilele de repaus saptamanal, respectiv sambata si duminica, sa fie efectuate in urmatoarea zi lucratoare", a explicat initiatorul in expunerea de motive.

Mai putine zile libere in 2019

In 2019, de exemplu, 5 din totalul de 15 zile libere legale au concis cu weekendul. Anul 2018 a fost mai generos cu romanii, deoarece doar 3 sarbatori legale au picat in weekend, iar anul viitor, in 2020, din cele 15 zile libere, 4 vor fi in zile de sambata si duminica.

Din totalul zilelor libere din acest an, mai bine de jumatate au trecut. Au mai ramas ziua de 15 august, care va fi intr-o joi, zilele de 30 noiembrie si 1 decembrie, care vor pica in weekend, si 25 si 26 decembrie, care vor fi in zilele de miercuri si joi.

Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, de pe 15 august, este asteptata cu mare interes de romani, deoarece cei mai multi dintre ei isi vor lua liber si vineri, pe 16 august, pentru a avea 4 zile consecutive libere.

Insa viitorul ar putea veni cu vesti bune pentru angajati, iar articolele din Codul Muncii ar putea suferi modificari in avantajul lor. Aceasta propunere prevede ca zilele de sarbatoare legala care pica in zilele de sambata sau duminica sa fie acordate luni si sa fie platite. Astfel angajatii ar beneficia anual de numarul total de zile libere prevazute de lege si nu le-ar mai pierde pe cele care cad in weekend.

Citeste si despre
Cate zile mai sunt pana la Craciun?
Cum se compenseaza munca prestata in zilele de sarbatori legale
Acordarea zilelor libere