Zilele libere care pica in weekend vor fi acordate in zile lucratoare

Autor: | Actualizat: 17 feb 2022
Calendarul oficial al zilelor libere este facut public de catre Guvernul Romaniei in fiecare an la data de 15 ianuarie. Anul acesta, angajatii romani vor avea cu 4 zile libere mai putin decat in anul precedent, deoarece 4 sarbatori legale pica in zile de weekend.
Zilele libere care pica in weekend vor fi acordate in zile lucratoare

Astfel, daca anul trecut romanii s-au putut bucura de 15 zile libere, in 2020 vor avea doar 11 zile.

Aceasta situatie s-ar putea schimba insa de anul viitor deoarece exista un proiect de lege prin care se cere schimbarea legislatiei privind acordarea zilelor libere de sarbatori legale. Conform acestuia, sarbatorile legale care vor pica in weekend vor putea fi acordate angajatilor in primele zile din urmatoarea saptamana lucratoare.

Un nou proiect de lege, initiat de deputatul Gheorghe Udriste, prevede ca zilele libere de sarbatorile legale care pica in weekend sa fie acordate in urmatoarele zile lucratoare.

Te-ar putea interesa: Cum va pot afecta finantele personale cautarea unui loc de munca

Prin aceasta masura, deputatul propune modificarea articolului 139 din Codul Muncii.

"In cazul in care zilele de sarbatoare legala coincid cu zilele de repaus saptamanal, acestea se vor efectua in urmatoarea zi lucratoare", prevede proiectul.

"In functie de anul calendaristic, nu putine sunt situatiile in care un procent semnificativ din zilele de sarbatoare legala coincid cu zilele de repaus saptamanal, astfel ca cetatenii nu beneficiaza de drepturile lor legale, de prevederea articolului 139 alin.(1).

Propunerea legislativa privind completarea art.139 din Codul Muncii are ca scop clarificarea cadrului legislativ aflat in vigoare, astfel incat, in cazul in care zilele libere coincid cu zilele de repaus saptamanal, respectiv sambata si duminica, sa fie efectuate in urmatoarea zi lucratoare", a explicat initiatorul in expunerea de motive.

Zile libere in 2020

In 2020, 4 din totalul de 15 zile libere legale vor pica in weekend. Mai mult decat atat, 8 sarbatori legale pica in ziua de luni sau vineri, ceea ce inseamna ca vom avea weekend prelungit.

Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, de pe 15 august, este asteptata cu mare interes de romani, din pacate in acest an aceasta pica intr-o zi de sambata.

Insa viitorul ar putea veni cu vesti bune pentru angajati, iar articolele din Codul Muncii ar putea suferi modificari in avantajul lor. Aceasta propunere prevede ca zilele de sarbatoare legala care pica in zilele de sambata sau duminica sa fie acordate luni si sa fie platite. Astfel angajatii ar beneficia anual de numarul total de zile libere prevazute de lege si nu le-ar mai pierde pe cele care cad in weekend.