Zilele libere care pica in weekend vor fi acordate in zile lucratoare

Autor: | Publicat Luni, 29 Iulie 2019 | Modificat Luni, 02 Decembrie 2019
zile libere

Un nou proiect de lege, initiat de deputatul Gheorghe Udriste, prevede ca zilele libere de sarbatorile legale care pica in weekend sa fie acordate in urmatoarele zile lucratoare.

Prin aceasta masura, deputatul propune modificarea articolului 139 din Codul Muncii.

"In cazul in care zilele de sarbatoare legala coincid cu zilele de repaus saptamanal, acestea se vor efectua in urmatoarea zi lucratoare", prevede proiectul.

"In functie de anul calendaristic, nu putine sunt situatiile in care un procent semnificativ din zilele de sarbatoare legala coincid cu zilele de repaus saptamanal, astfel ca cetatenii nu beneficiaza de drepturile lor legale, de prevederea articolului 139 alin.(1).

Propunerea legislativa privind completarea art.139 din Codul Muncii are ca scop clarificarea cadrului legislativ aflat in vigoare, astfel incat, in cazul in care zilele libere coincid cu zilele de repaus saptamanal, respectiv sambata si duminica, sa fie efectuate in urmatoarea zi lucratoare", a explicat initiatorul in expunerea de motive.

Zile libere in 2020

In 2020, 4 din totalul de 15 zile libere legale vor pica in weekend. Mai mult decat atat, 8 sarbatori legale pica in ziua de luni sau vineri, ceea ce inseamna ca vom avea weekend prelungit.

Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, de pe 15 august, este asteptata cu mare interes de romani, din pacate in acest an aceasta pica intr-o zi de sambata.

Insa viitorul ar putea veni cu vesti bune pentru angajati, iar articolele din Codul Muncii ar putea suferi modificari in avantajul lor. Aceasta propunere prevede ca zilele de sarbatoare legala care pica in zilele de sambata sau duminica sa fie acordate luni si sa fie platite. Astfel angajatii ar beneficia anual de numarul total de zile libere prevazute de lege si nu le-ar mai pierde pe cele care cad in weekend.

Cate zile mai sunt pana la Craciun?
Cum se compenseaza munca prestata in zilele de sarbatori legale
Acordarea zilelor libere