Zile libere platite pentru parinti cand se inchid scolile

Autor: | Actualizat: 21 ian 2022
In urma unei petitii lansate in mediul online, parlamentarii au aprobat legea ce prevede ca unul dintre parinti sa primeasca zile libere platite de la angajator atunci cand se inchid scolile si gradinitele, pentru a supraveghea copiii.
Zile libere platite pentru parinti cand se inchid scolile

Legea pentru acordarea de zile libere prevede urmatoarele conditii:

Se acorda liber unuia dintre parinti/tutore pentru a petrece timpul cu copilul sau atunci cand, ca urmare a unor conditii extreme meteo sau a altor calamitati, se inchid scolile si gradinitele. Persoana care alege sa stea acasa va fi platita pe toata durata in care autoritatile decreteaza inchiderea unitatilor de invatamant.

Beneficiarii acestei legi sunt parintii copiilor cu varsta de cel mult 12 ani, iar tutorele trebuie sa faca o cerere in care isi asuma pe propria raspundere supravegherea copilul pe perioada mentionata si depusa la angajator.

Pentru fiecare zi libera angajatorul plateste suma corespunzatoare egala salariului unei zile lucratoare. Cu alte cuvinte fiecare absenta va fi platita ca o zi normala de lucru in situatiile prevazute de lege.

Inchiderea scolilor poate fi decisa ca urmare a unor conditii meteo nefavorabile (ninsori abundente, inundatii, furtuni etc) sau in situatii extreme decretate de autoritati (incendii, epidemii, evenimente care necesita masuri de securitate ce impun blocarea traficului).

Aceasta lege a fost votata in Senat ca urmare a unei petitii online care a strans in doar cateva ore numarul de semnaturi de care avea nevoie pentru a fi propusa spre promulgare, inregistrand in final peste 200.000 de semnaturi.

Indemnizatia pentru fiecare zi libera se plateste din contul de cheltuieli de personal din bugetul de venituri si cheltuieli al angajatorului. In cazul in care, in urma unor verificari, se constata ca ambii parinti au cerut simultan zile libere, sanctiunea va fi anularea definitiva a posibilitatii de a beneficia de prevederile acestei legi pe viitor.

Prevederile legii se aplica tuturor angajatilor

Parlamentarii care au semnat proiectul de lege au argumentat ca parintii au deseori probleme la locul de munca atunci cand se confrunta, de la o zi la alta, cu o astfel de situatie, in care scoala este inchisa temporar.

Prin urmare, legea este o masura oportuna pentru parinti, ei evitand astfel problemele pe care le intampina in ceea ce priveste supravegherea si siguranta copiilor, atunci cand autoritatile decid sa suspende cursurile in gradinite si in scoli din cauza conditiilor meteorologice sau diverse evenimente de avengura ce impun restrictionarea traficului.