Salariatii isi pot lua zile libere din concediul de odihna in baza programarilor stabilite de angajator pana la finalul anului anterior. Totusi, Codul Muncii nu prevede obligatia de a face programari pentru companii, iar daca exista consultari intre angajator si salariati privind programarea concediilor de odihna, acestea nu trebuie sa se finalizeze printr-un acord.
Cum se face programarea concediilor de odihnaProgramarea concediilor in avans nu presupune planificarea exacta a zilelor libere de care vor beneficia salariatii, ci stabilirea unei perioade de concediu de minimum trei luni, pe categorii de personal sau locuri de munca, potrivit Codului Muncii.
Programarea individuala, cu fiecare salariat in parte, presupune stabilirea datelor in care acesta va efectua concediul de odihna sau perioada in care poate sa solicite zile libere. Cererile de concediu de odihna pentru zile libere in afara perioadelor programate pot fi refuzate de angajator, iar daca salariatul pleaca fara acordul firmei, risca sanctiuni disciplinare.
Cum se calculeaza indemnizatia de concediu
Pentru perioada de zile libere de concediu de odihna, salariatii primesc, conform Codului Muncii, o plata care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva.
Ce se intampla cu zilele de concediu neefectuateCand un salariat nu beneficiaza in timpul unui an calendaristic de numarul de zile libere de concediu de odihna prevazute in contractul individual de munca, zilele restante pot fi recuperate in urmatoarele 18 luni.
Zilele libere de concediu de odihna neefectuate pot fi compensate in bani numai daca raportul de munca dintre salariat si angajator inceteaza.
Concediul de odihna poate fi interupt in doua cazuri: la cererea salariatului, pentru motive obiective, sau prin rechemarea acestuia de catre angajator, in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta la locul de munca.
In cazul rechemarii salariatului din concediu, "angajatorul are obligatia de a suporta toate cheltuielile salariatului si ale familiei sale, necesare in vederea revenirii la locul de munca.
Zile libere platite, neincluse in concediul de odihna
Salariatii pot beneficia de zile libere platite in functie de urmatoarele evenimente:
- casatoria - 5 zile;
- casatoria unui copil - 2 zile;
- la nasterea unui copil - 5 zile + 10 (curs de puericultura);
- deces (sot, copil, parinti, socri) - 3 zile;
- decesul (bunici, frati, surori) - 1 zi;
- donatorii de sange - 1 zi
- schimbarea locului de munca in cadrul aceleasi firme insa oras diferit - 5 zile
Exista mai multe categorii de salariati din Romania care beneficiaza de zile libere suplimentare de concediu de odihna. Art. 147 din Codul Muncii prevede acordarea a cel putin 3 zile lucratoare suplimentare de concediu de odihna salariatilor care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorilor, altor persoane cu handicap si tinerilor in varsta de pana la 18 ani. Numarul exact al zilelor de concediu de odihna suplimentar se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil.
Un amendament adus recent Codului Muncii prevede acordarea de concediu de odihna suplimentar salariatelor care urmeaza proceduri de fertilizare "in vitro".
Acestea vor avea 3 zile de concediu de odihna suplimentare, platite: una in ziua efectuarii punctiei ovariene, doua incepand cu data efectuarii embriotransferului. Cererea privind acordarea concediului de odihna suplimentar va fi insotita de scrisoarea medicala eliberata de medicul specialist, in conditiile legii.