O zi libera in plus de Sfanta Maria

Autor: | Actualizat: 02 oct 2020
Angajatii romani se vor putea bucura de inca o zi libera cu ocazia sarbatorii Sfintei Maria, sau Adormirea Maicii Domnului, care se celebreaza la data de 15 august.
O zi libera in plus de Sfanta Maria

Aceasta sarbatoare pica intr-o zi de joi, iar bugetarii se vor putea bucura de inca o zi libera, pe data de 16 august, pentru ca se va face punte cu weekendul, astfel incat sa se bucure de o minivacanta.

Ziua de 16 august va trebui insa recuperata ori prin munca intr-o zi de sambata, ori prin prelungirea zilnica a programului de lucru, potrivit avocatnet.ro.

Ziua Marinei, cel mai mare eveniment de Sfanta Maria

Ziua Marinei Romane se organizeaza in fiecare an pe 15 august si este unul dintre cele mai mari si populare evenimente de Sfanta Maria. Ziua Marinei este sarbatoarea marinarilor militari si civili, a constructorilor navali si a lucratorilor portuari si ocupa un loc important in constiinta nationala, fiind cel mai important prilej de cinstire a celor care si-au legat destinele de intinderile de ape.

Sambata, 10 august, va fi planificata Ziua Portilor Deschise in porturile militare Constanta, Mangalia, Braila si Tulcea, iar joi, 15 august, va avea loc Exercitiul demonstrativ "Fortele Navale Romane 19", la Constanta, Mangalia, Braila, Tulcea si Galati.

Cum se acorda zilele libere conexe sarbatorilor legale

In ultimii ani ne-am obisnuit ca atunci cand intre o zi libera de sarbatoare legala si weekend este intercalata o zi lucratoare, aceasta sa fie transformata de Guvern intr-o zi libera ce se recupereaza ulterior. Zilele libere conexe s-au acordat prin hotarari de Guvern adoptate in preajma sarbatorilor legale.

Din 2020, insa, "puntile" dintre sarbatorile legale si weekend vor fi stabilite inca de la inceputul anului. Legea nr. 153/2019 prevede ca Executivul va trebui sa stabileasca prin Hotarare de Guvern, pana la data de 15 ianuarie a fiecarui an, zilele libere conexe de care vor beneficia angajatii din Romania, care preced si/sau succes zilelor de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, impreuna cu modalitatea de recuperare a orelor de munca neefectuate.

Calendar zile libere 2019

Pana la sfarsitul lui 2019, romanii vor mai avea 4 zile libere sarbatori legale: 30 noiembrie - Sfantul Andrei (sambata), 1 Decembrie - Ziua Nationala a Romaniei (duminica), 25 decembrie - Prima zi de Craciun (miercuri), 26 decembrie - A doua zi de Craciun (joi). Este posibil ca ziua de vineri 27 decembrie sa fie declarata, de asemenea, zi libera, prin Hotarare de Guvern, pentru a se crea "punte" cu weekendul.