Untold impactul economic

Untold, unul dintre cele mai mari festivaluri de muzica din Romania, a avut un impact economic puternic asupra orasului Cluj-Napoca, care il gazduieste in fiecare an.

Potrivit organizatorilor, editia din acest an a adus peste 35 de milioane de euro in orasul transilvanean. Altfel spus toti locuitorii Clujului au avut de castigat de pe urma festivalului, multi dintre ei pentru a fi in regula conform legislatiei au recurs la infiintare pfa pentru a putea declara veniturile.

Un public de peste 265.000 a participat la Untold 2021, iar majoritatea au venit din afara orasului Cluj-Napoca. Conform calculelor organizatorilor, fiecare dintre cei 200.000 de persoane din afara Clujului a cheltuit in medie cel putin 175 de euro pentru cazare, transport, restaurante, terase, cumparaturi, vizite la muzee, etc.

La un calcul simplu, aceasta inseamna o infuzie de capital in comunitatea clujeana de peste 35 de milioane de euro. Acesti bani se vor gasi ulterior in impozite si taxe locale, dar si in venituri pentru intreprinderile locale sau pentru persoanele care au beneficiat de numarul mare de turisti prezenti, care isi inchiriaza apartamentele sau casele, au spus organizatorii.

Pana si muncitorii in constructii au fost suprasolicitati in aceasta perioada deoarece scenele montane pe stadion au fost cu totul speciale.

Unii dintre cei peste 265.000 de participanti la evenimentul de patru zile din acest an pot fi inca vazuti pe strazile din Cluj-Napoca. Organizatorii estimeaza ca, din numarul total de participanti, 25% sunt din judetul Cluj, 15% din strainatate, restul de 60% provenind din toata Romania. Si in acest an au venit participanti din peste 100 de tari precum Germania, Franta, Marea Britanie, Polonia, Ungaria, Italia, Israel si SUA, precum si din tari exotice precum Argentina, Japonia sau Brazilia.

Pe langa banii cheltuiti de participanti, organizatorii fac si investitii de 1,3 milioane de lei in spatiile utilizate in timpul festivalului. In Central Park, de exemplu, aceste lucrari constau in schimbarea partilor gazonului, suprainsamantarea, reconditionarea aleilor, podurilor si bancilor si amenajarea teritoriului.

A sasea editie a festivalului Untold, care a avut loc in perioada 9-12 septembrie, a adus peste 200 de artisti la Cluj-Napoca.

Autor: | Actualizat: 22 sept 2021