Tichete de vacanta, vouchere turism

Autor: | Actualizat: 17 feb 2022
Incepand cu anul 2018, angajatii de la stat primesc, potrivit legii, tichete de vacanta, a caror valoare se ridica la suma de 1.450 lei.
Tichete de vacanta

Aceasta initiativa a fost primita cu mare bucurie de turismul intern, deoarece numarul cazarilor in Romania a crescut foarte mult, odata cu introducerea acestor vouchere de vacanta.

Ce acopera voucherul

Tichetele de vacanta pot fi utilizate la anumite hoteluri si pensiuni din Romania. Acestea acopera cazarea, masa si transportul cu avionul sau autocarul pe curse interne. De asemenea, cu voucherele de vacanta pot fi acoperite tratamente la statiunile balneare si serviciile suplimenare oferite de unitatile de cazare, precum plimbari cu barcuta in Delta Dunarii, atat timp cat acestea sunt incluse in pachetul turistic achizitionat initial.

Atentie! Cu tichetele de vacanta nu poti fi cumparate bilete de avion sau autocar in afara tarii, asigurari si cazare in unitati fara clasificare turistica. Tichetele nu sunt transmisibile si nici nu pot fi comercializate. Legea prevede sanctiuni drastice pentru cei care le vand.

Te-ar putea interesa: Cum va pot afecta finantele personale cautarea unui loc de munca

Suma tichetelor de vacanta poate fi segmentata

Tichetele pot fi acordate pe suport de hartie sau pe suport electronic. In functie de decizia angajatorului, suma acestor tichete de vacanta poate fi segmentata. Astfel, nu trebuie sa consumi toti cei 1.450 lei o data. Important este ca aceste tichete sa fie folosite in perioada de valabilitate.

Cum stii ce hoteluri sau pensiuni accepta tichete de vacanta?

In general, angajatorii ar trebui sa le puna la dispozitie angajatilor o lista cu hotelurile si pensiunile care accepta vouchere de vacanta.

De asemenea, agentiile sunt intermediari intre turist si furnizorii de servicii de vacanta, adica unitatile de cazare. O agentie de turism are avantajul ca poate obtine cazare pentru turist indiferent daca unitatile de cazare accepta sau nu plata cu tichete de vacanta, pentru ca decontarea tichetelor se face de catre agentie, nu de hotelier. Asadar, turistul nu trebuie sa se intereseze personal daca hotelul in care vrea sa-si petreaca vacanta ii accepta voucherul.

Pe cine poti lua cu tine in vacanta

Titularul unui voucher poate lua cu el in vacanta pe oricine vrea: prieten, membru al familiei etc. Important este sa plateasca vacanta in nume propriu si sa fie titularul rezervarii.

Voucherele de vacanta nefolosite, inlocuite cu bani sau tichete de masa

Un deputat ALDE a propus in martie 2019 ca tichetele de vacanta nefolosite sa fie inlocuite cu bani sau cu tichete de masa. Peste un milion de salariati din sectorul bugetar au beneficiat anul trecut de vouchere de vacanta in valoare de 1.450 de lei.

Valoarea voucherelor de vacanta emise anul trecut a ajuns la 250 de milioane de euro, potrivit informatiilor primite de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) de la Ministerul Finantelor Publice, un nivel de aproape noua ori mai mare fata de 2017, dar sub cel de 400 de milioane de euro - estimarea initiala pentru 2018.