Majoritatea romanilor sunt gata sa accepte din nou starea de urgenta
Putin sub 60% dintre romani ar fi de acord sa treaca aceleasi restrictii in pandemie daca s-ar intampla o situatie similara sau daca va veni cel de-al doilea val de coronavirus, potrivit unui studiu realizat de Novel Research pentru Provident Financial Romania.

Peste 46% dintre respondenti considera ca munca de acasa va fi principala modalitate de a face afaceri anul viitor, in timp ce o treime (33%) afirma ca intentioneaza sa isi tina copiii acasa si sa nu ii trimita la scoala sau la gradinita.
Intre timp, aproape 21% dintre cei chestionati au mentionat ca vor sa-si trimita copiii la scoala. Din pacate sunt motive reale de ingrijorare datorita marilor industrii blocate complet in cazul restrictiilor. Turismul, restaurantele sunt cele mai afectate industrii. Majoritatea si-au trimis angajatii in somaj tehnic, o parte fiind obligata sa completeze o cerere de demisie datorita imposibilitatii de a fi platiti. La poul opus se afla industria farmaceutica si firmele de curierat care sunt suprasolicitate oferind sporuri speciale pentru orele suplimentare de lucru.
In ceea ce priveste situatia financiara, doar 6% dintre romani spun ca veniturile lor curente le permit sa traiasca fara griji si doar putin peste 14% pastreaza o evidenta scrisa a cheltuielilor lor. Reamintim ca salariul minim in Romania este de 1347 de lei dupa plata impozitelor catre stat si aplicarea ajutorului sub denumirea de deducere personala.
Aproape 40% dintre respondenti spun ca veniturile lor curente sunt suficiente doar pentru a le oferi un trai decent, fara a-si putea permite lucruri mai scumpe.
Aproape un sfert spun ca banii castigati acopera doar elementele esentiale. In acelasi timp, aproape 9% spun ca banii lor nu sunt suficienti chiar si pentru necesitatile de baza.
Operatorii de turism romani solicita sprijin de stat
Mai multi operatori si asociatii de turism romani au solicitat din nou sprijin public de la Guvern, sustinand ca activitatea lor nu a generat venituri din martie, ci necesita un volum de munca crescut.
In schimb, operatorii de turism sunt gata sa „recunoasca deschiderea si intelegerea Guvernului cu privire la nevoile cetatenilor care au contractat sau doresc sa contracteze pachete de servicii turistice”, potrivit scrisorii trimise catre Executiv, publicata de calculator-salariu.net.
Conform informatiilor anterioare, Guvernul a invitat operatorii de turism sa completeze date online cu privire la pachetele de vacanta platite in avans de romani si la platile efectuate de operatorii de turism catre companii de transport aerian si hoteluri din strainatate.
Operatorii de turism s-au plans pe scurt despre birocratia, la acea vreme, iar discutiile pe acest subiect au ramas in limbo.
"Tour operatorii romani trebuie sa fie sustinuti pentru a face fata acestor dificultati, atat in interesul cetatenilor romani, cat si pentru a asigura supravietuirea operatorilor romani in fata concurentei externe", se arata in scrisoarea trimisa de operatorii de turism premierului Ludovic Orban.