Securitate retelelor 5G

Autor: | Actualizat: 17 feb 2022
Guvernul Romaniei a aprobat in sedinta de joi, 15 aprilie, un proiect de lege care defineste noi standarde de securitate pentru infrastructurile de informatii si comunicatii de interes national si conditiile pentru dezvoltarea retelelor 5G, a raportat Hotnews.ro.

Guvernul nu a modificat textul proiectului, asa cum a fost propus pentru dezbateri publice cu cateva zile mai devreme, in ciuda criticilor unor jucatori de pe piata. Furnizorii de comunicatii vor trebui sa utilizeze pentru retelele lor 5G doar tehnologii, echipamente si software furnizate de producatorii autorizati anterior prin decizia primului-ministru, pe baza consimtamantului Consiliului Suprem de Aparare Nationala (CSAT), conform proiectului de lege.

Proiectul prevede ca avizul va lua in considerare obligatiile asumate de statul roman fata de Uniunea Europeana si partenerii strategici de a evita riscurile prevazute anterior in Memorandumul 5G semnat de Romania cu SUA.

Fiecare producator de echipamente si software 5G va trebui sa solicite aceasta autorizatie de la Ministerul Comunicatiilor.

Cererea trebuie sa certifice ca producatorul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

Te-ar putea interesa: Cum va pot afecta finantele personale cautarea unui loc de munca

In timp ce memorandumul dintre Romania si SUA nu il mentioneaza in mod specific, fostul ambasador american in Romania a pledat impotriva implicarii grupului chinez Huawei in retelele 5G ale Romaniei.

Te-ar putea interesa: