Salariul mediu in Romania

Salariul mediu in Romania este de aproximativ 1.751 de lei sau 364,31 euro pe luna. Aceasta cifra a fost stabilita in urma unui studiu realizat de Institutul National de Statistica, care a colectat date de la peste 8.000 de respondenti din toate regiunile tarii. Studiul a inclus salariati din sectorul public si privat, precum si persoane angajate cu fractiune de norma.

Salariul mediu in Romania
Salariul mediu in Romania

Salariul mediu al angajatilor cu norma intreaga a fost mai mare decat cel al lucratorilor cu norma partiala si al celor care desfasoara activitati independente.

Cele mai mari salarii se regasesc in principal in capitala Bucuresti si in orasele industriale Cluj Napoca si Timisoara. Pe de alta parte, orasele mai mici, precum Suceava sau Constanta, au salarii medii mai mici din cauza nivelului mai scazut de activitate economica.

In plus, in Romania exista o diferenta semnificativa intre sexe atunci cand vine vorba de salarii; femeile castiga cu aproximativ 20% mai putin decat barbatii pentru locuri de munca similare. Aceasta discrepanta este deosebit de pronuntata in randul profesionistilor cu un nivel de educatie ridicat.

Exista, de asemenea, o disparitate intre diferitele generatii; persoanele cu varste cuprinse intre 25 si 34 de ani primesc, de obicei, salarii mai mari decat omologii lor mai in varsta, din cauza preferintei angajatorilor din Romania pentru forta de munca tanara si calificata.

In general, avand in vedere situatia actuala de pe piata fortei de munca din Romania, un lucrator mediu se poate astepta sa incaseze in fiecare luna 1.751 de lei sau 364,31 euro inainte de a fi scoase taxele - desi aceasta cifra ar putea fi semnificativ mai mare sau mai mica in functie de diversi factori, cum ar fi tipul de loc de munca, nivelul de educatie, locatia si sexul.

Autor: | Publicat: 03 ian 2020 | Actualizat: 20 dec 2022