Salariile reale in Romania

Salariul mediu net din Romania a crescut cu 7,3% in noiembrie, comparativ cu aceeasi luna a anului 2019, la 3.411 RON (putin peste 700 de euro), potrivit biroului de statistici INS.

Rata reala de crestere a salariilor nete in Romania a fost de 5% fata de anul anterior in noiembrie, similar cu lunile precedente.

Cele mai semnificative cresteri au inregistrat industriile de productie a produselor din tutun (+ 11,9%) si fabricarea vehiculelor de transport rutier (+ 10,6%).

Cresteri de 7-9% s-au produs in industria de rafinare a petrolului si a industriilor chimice, fabricarea de produse chimice, produse din cauciuc si materiale plastice, activitati de servicii de tehnologie informationala, intermediere financiara (cu exceptia activitatilor de asigurare si finantare a pensiilor), fabricarea hartiei si a produselor din hartie.

Investitiile straine directe in Romania scad cu 60% in ianuarie-noiembrie

Investitiile directe nete ale nerezidentilor din Romania au scazut cu aproximativ 60% in primele 11 luni ale anului 2020, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2019, la 1,84 miliarde de euro, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Declinul a fost determinat in principal de iesirile nete puternice de ISD din februarie (1,4 miliarde de euro, inainte de starea de urgenta).

Fluxurile de ISD au devenit pozitive in mai-septembrie (cu cifre solide in aprilie-mai).

In timp ce iesirile din februarie au reprezentat imprumuturi intragrup returnate de firmele locale de ISD, intrarile din lunile urmatoare au fost determinate de profiturile reinvestite de companiile de ISD.

Per total, investitiile directe ale nerezidentilor in Romania s-au ridicat la 1,84 miliarde de euro in ianuarie-noiembrie, comparativ cu 4,44 miliarde de euro in ianuarie-noiembrie 2019.

Dintre acestea, investitiile in capitaluri proprii, inclusiv profiturile nete reinvestite estimate, s-au ridicat la o valoare neta de 3,81 miliarde de euro, iar imprumuturile intragrup au inregistrat o valoare neta negativa de 1,97 miliarde de euro.

Numai in luna noiembrie, DF net catre Romania a revenit la o valoare pozitiva de 208 milioane de euro dupa iesirile nete de IED net de 5 milioane de euro din octombrie.

Autor: | Actualizat: 07 ian 2023