Rosia Montana patrimoniu UNESCO

Peisajul minier din Rosia Montana, un sit minier din epoca romana din judetul Alba, a inregistrat o dubla incluziune UNESCO in aceasta saptamana.

A fost recunoscut ca sit al patrimoniului mondial, dar si ca pe cale de disparitie, subliniind atat valoarea acestuia, cat si nevoia de masuri pentru protejarea acestuia.

La momentul inscrierii sale pe lista patrimoniului UNESCO, Rosia Montana are cel mai semnificativ, extins si diversificat punct de vedere tehnic complex minier de aur subteran roman cunoscut, potrivit anuntului oficial.

Situl, cunoscut sub numele de Alburnus Maior cand facea parte din Imperiul Roman, este situat in centrul Romaniei, in regiunea istorica a Transilvaniei, in lantul metalifer al Muntilor Apuseni. Incepand cu 106 CE, timp de peste 166 de ani, aurul a fost extras din sit. Romanii au dezvoltat lucrari extrem de ingineresti, diferite tipuri de galerii insumand sapte kilometri si o serie de roti de apa in patru locuri subterane alese pentru minereul lor de inalta calitate, a explicat UNESCO.

Site-ul prezinta un amestec unic de tehnologie miniera romana si tehnica dezvoltata local. Este, de asemenea, o sursa de informatii despre activitatile miniere romane, deoarece tablele de scris din lemn acoperite cu ceara gasite acolo ofera informatii juridice, sociale si economice detaliate despre minerit in Alburnus Maior si in provincia Dacia.

In timp, situl, care se afla la aproximativ 75 km distanta de Alba-Iulia, a atras colonisti din diferite parti ale Europei, creand o comunitate cultural-diversa, formata din cinci confesiuni religioase si mai multe grupuri etnice. Oferta de a include Rosia Montana pe lista patrimoniului mondial UNESCO constata, de asemenea, diversitatea de stiluri arhitecturale pe si influente eclectice fuzionat cu traditia locala.

Pentru ca un sit sa fie adaugat la Lista Patrimoniului Mondial, acesta trebuie sa indeplineasca unul dintre cele sase criterii culturale stabilite prin Conventia Patrimoniului Mondial. Rosia Montana a fost recunoscuta pe baza a trei criterii, a explicat Institutul National al Patrimoniului.

Deoarece este un exemplu de top al unei mine de aur subterane romane si demonstreaza exploatarea ulterioara si asezarea continua, indeplineste criteriul de a prezenta "un schimb important de valori umane, pe o perioada de timp sau intr-o zona culturala a lumii. Pe masura ce activitatea miniera a continuat dupa perioada antichitatii, situl a ramas activ, in special in secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, cand minerii germani, austrieci si maghiari au fost adusi si au folosit tehnologie avansata pentru a exploata zacamintele pe scara larga.

Intrucat exemplifica traditia culturala a uneia dintre cele mai vechi comunitati miniere documentate din Europa si o activitate care a supravietuit pana la inceputul secolului al XXI-lea (mineritul administrat de stat s-a incheiat in 2006), indeplineste si criteriul de a purta "marturie unica sau cel putin exceptionala a unei traditii culturale sau a unei civilizatii."

Citeste si despre:

Autor: | Actualizat: 21 ian 2022