KPMG se asteapta la o crestere a activitatii pe piata M&A din Romania

Romania ar trebui sa inregistreze o crestere a activitatii de M&A in acest an, deoarece contextul actual ar putea fi benefic atat pentru cumparatori, cat si pentru vanzatori, conform M&A Landscape din Romania.

Investitorii cauta sa achizitioneze companii aflate in dificultate la un pret atractiv, ceea ce le-ar putea aduce profituri mai mari in viitor.

Cu toate acestea, multi sunt, de asemenea, gata sa plateasca suplimentar pentru companiile de nivel superior care au depasit pandemia si au demonstrat un model de afaceri rezistent, potrivit KPMG.

Vanzatorii pot beneficia de excesul de lichiditate pe piata financiara si de tendinta de consolidare condusa de companii cu bilanturi sanatoase.

Te-ar putea interesa

Discutiile M&A se vor concentra in principal pe realizarea planurilor de afaceri pozitive. Aproximativ 61% dintre respondentii la sondajul KPMG se asteapta la niveluri ridicate de activitate de M&A in Romania in lunile urmatoare. Tehnologia (IT) va fi cel mai atractiv sector pentru investitori, urmat de Pharma & Healthcare, FMCG si Energy & Infrastructure.

Sondajul releva, de asemenea, cativa factori inhibitori potentiali care ar putea afecta succesul unei tranzactii. Cumparatorii sunt ingrijorati in principal de diferentele substantiale in asteptarile de pret, de incertitudinea macroeconomica si de lipsa unor tinte adecvate.

COVID-19 nu este perceput ca un factor inhibitor si majoritatea respondentilor sunt increzatori ca pandemia se va incheia in curand.

Chiar daca pandemia este in curs de desfasurare si inca ne recuperam de la panica initiala, vedem mult optimism pe piata si se asteapta un numar considerabil de tranzactii in 2021. in ultimii ani, piata romaneasca de M&A a devenit un mediu favorabil cumparatorilor, a declarat Bogdan Vaduva, partener, sef consultativ pentru tranzactii, KPMG in Romania.

Autor: | Actualizat: 07 ian 2023