Guvernul, obligat sa anunte anual zilele libere

Autor: | Actualizat: 02 oct 2020
Guvernul va fi obligat sa anunte anual inca din luna ianuarie care vor fi zilele libere de pe parcursul anului, potrivit unui nou proiect de lege promulgat de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis.
Guvernul, obligat sa anunte anual zilele libere

Modificarile aduse Codului Muncii conform legii nr. 153/2019 stabileste ca Guvernul sa comunice oficial in fiecare an pana la data de 15 ianuarie de cate zile libere vor beneficia angajatii din Romania impreuna cu stabilirea datelor calendaristice cand vor recupera orele de munca.

Acest proiect de lege, care a fost initiat de parlamentarii UDMR si PSD, are ca scop o mai buna gestionare a activitatilor intre activitatile firmelor de stat cu cele private, in raport cu minivacantele bugetarilor.

De asemenea, noul proiect de lege prevede ca institutiile statului sa anunte si modalitatea de recuperare a zilelor libere acordate in plus inaintea sau dupa cele de sarbatori legale.

"Actul normativ prevede si obligativitatea de a stabili zilele in care se vor recupera aceste minivacante", a precizat senatorul UDMR, Derzsi Ákos, membru al Comisiei pentru Munca a Camerei superioare a legislativului.

"Avem nevoie de mai multa predictibilitate in administratia publica. Determinarea zilelor lucratoare pe tot anul ar veni in ajutorul cetatenilor care se adreseaza unor institutii publice, dar ar fi si in favoarea angajatilor din aceste institutii care si-ar putea planifica, din timp, vacantele", a explicat liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila.

Calendar zile libere sarbatori legale 2020

In anul 2020 in Codul Muncii sunt desemnate 15 zile libere de sarbatori legale, singura minivancata posibila fiind pe date de 3 ianuarie, care pica intr-o vineri intre zilele de sarbatoare legala de dupa Anul Nou si weekend. Astfel din cele 366 de zile, deoarece 2020 este an bisect, romanii vor avea 253 de zile lucratoare (luni-vineri) si 104 zile de weekend.