Guvernul, obligat sa anunte anual zilele libere

Guvernul va fi obligat sa anunte anual, pana la date de 15 ianuarie, care vor fi zilele libere de pe parcursul anului, potrivit unui nou proiect de lege promulgat de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis.

Acest proiect de lege, care a fost initiat de parlamentarii UDMR si PSD, are ca scop o mai buna gestionare a activitatilor intre activitatile firmelor de stat cu cele private, in raport cu minivacantele bugetarilor.

De asemenea, noul proiect de lege prevede ca institutiile statului sa anunte si zilele in care vor fi recuperate zilele libere date cu ocazia sarbatorilor legale.

"Actul normativ prevede si obligativitatea de a stabili zilele in care se vor recupera aceste minivacante", a precizat senatorul UDMR, Derzsi Ákos, membru al Comisiei pentru Munca a Camerei superioare a legislativului.

"Avem nevoie de mai multa predictibilitate in administratia publica. Determinarea zilelor lucratoare pe tot anul ar veni in ajutorul cetatenilor care se adreseaza unor institutii publice, dar ar fi si in favoarea angajatilor din aceste institutii care si-ar putea planifica, din timp, vacantele", a explicat liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila.

Daca si Camera Deputatilor va vota in favoarea initiativei, Guvernul ar putea stabili zilele libere pe anul 2020 in ianuarie anul viitor.

Citeste si despre
Cum se compenseaza munca prestata in zilele de sarbatori legale
Acordarea zilelor libere
Cate zile are un an