Economia din Romania la finalul anului

ANRE, autoritatea de reglementare a pietei energiei, investigheaza 26 de comercianti de energie electrica pentru presupusa manipulare a pietei prin tranzactii incrucisate, care vizeaza cresterea pretului energiei electrice si prevede amenzi in valoare de 5% pana la 10% pentru cei gasiti vinovati, a raportat Economica.net

Dumitru Chirita, presedintele ANRE, a explicat acest lucru in timp ce era audiat in comisia parlamentara de ancheta a preturilor la energie din 29 septembrie.

"Exista 26 de operatori economici investigati pentru manipularea pietei. Ceea ce am constatat este ca unii dintre operatori s-au vandut reciproc cantitati egale de energie electrica, cu scopul de a creste pretul pe piata. Prin acest truc, [piata medie] cresteri de proiectele", a aratat Chirita.

Potrivit acestuia, pana acum amenzile au fost simbolice - dar de acum inainte legea care prevede amenzi cuprinse intre 5% si 10% din cifra de afaceri va fi aplicata integral.

In continuare Romania duce lipsa de forta de munca in domeniul constructiilor. Angajatii prefera in continuare sa plece peste hotare datorita conditiilor de munca si a salariului mult mai mare. Daca doriti sa faceti mai multe simulari a unui salariat din constructii accesati calcul salariu constructii.

Piata rezidentiala din Romania reflecta mari discrepante de venit

In timp ce piata de masa este dominata din ce in ce mai mult de apartamente de dimensiuni mici, cu una sau doua camere (comparativ cu apartamentele mai mari din anii anteriori), proiectele de lux precum Nordis City din partea de nord a statiunii Mamaia din Marea Neagra sunt inca infloritoare.

"Astazi, apartamentele cu doua camere predomina in mixul de proprietati, in majoritatea proiectelor. Este vorba si despre alinierea ofertei la preferintele pietei si puterea de cumparare", a explicat Andreea Comsa, director general Premier Estate Management.

Numarul de case cu trei camere livrate in 2020 a scazut in comparatie cu 2019, dupa sapte ani consecutivi de crestere, dar cel al studiourilor si caselor cu doua camere si-a continuat avansul, potrivit datelor compilate de Ziarul Financiar pe platforma Tempo a Institutul National de Statistica. Scaderea se observa si in cazul caselor cu patru sau mai multe camere.

In schimb, Nordis Group, un dezvoltator specializat in hoteluri de lux si complexe rezidentiale, a avansat rapid cu lucrarile complexului rezidential si hotelier de 5 stele din Mamaia. Proiectul este vazut ca cel mai luxos si ambitios proiect de pe coasta Marii Negre, grupul dezvoltand simultan alte proiecte, in Sinaia, Brasov si Bucuresti.

"Proiectul este de la mare la foarte mare, sunt construiti aproximativ 120.000 de metri patrati si, in aproximativ trei saptamani, incepem urmatoarea faza a acestui proiect, Nordis Dune, unde vom livra peste 1.000 de apartamente. in aproximativ 3 ani, cand intregul complex va fi gata, il vom numi Nordis City, pentru ca va fi si este ca un oras", a anuntat fondatorul grupului, Emanuel Postoaca, intr-un interviu acordat Profit.ro.

Tot mai multi tineri au trecut pe PFA. Pentru a afla mai multe despre infiintare PFA si ce presunerea crearea acestui mijloc de incasare si gestionare a banilor acceseaza zona de blog calculator-salariu.net.

Autor: | Actualizat: 06 oct 2021