Cine plateste zilele libere legale?

Zilele libere legale declarate de stat se platesc de catre angajatori. In cazul in care un angajat lucreaza in zilele de sarbatoare legala si acestea nu pot fi compensate cu zile libere, munca prestata in ziua respectiva se plateste dublu.

Neacordarea zilelor libere presupune acordarea unui spor la salariul de baza de minim 100% din salariul net corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru - sursa ITM.

Zilele libere in care nu se lucreaza sunt:

1 si 2 ianuarie, 24 ianuarie, prima si a doua zi de Pasti, 1 mai, 1 iunie, prima si a doua zi de Rusalii, 15 august, 30 noiembrie, 1 decembrie, prima si a doua zi de Craciun, doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

Deasemenea, o noua lege prevede ca Guvernul sa stabileasca din timp zilele libere suplimentare de pe parcursul anului. Astfel, incepand cu 15 ianuarie 2020, Guvernul este obligat sa faca public calendarul cu sarbatorile legale si alte zile libere de pe parcursul anului. Aceasta masura are rolulul de a oferi stabilitate in mediul afacerilor, cat si cel familial.

Potrivit modificarilor Codului Muncii din 2019, conform art. 137, fiecarui salariat i se acorda doua zile de repaus, in speta sambata si duminica. Daca acesta isi continua activitatea, nu poate depasi 14 zile calendaristice iar zilele de repaus urmand a fi cumulate.

Citeste si despre
Cate zile mai sunt pana la Craciun?
Cum se compenseaza munca prestata in zilele de sarbatori legale
Acordarea zilelor libere