Acordarea zilelor libere - prevederile Codului Muncii

Orice angajat al statului roman beneficiaza de zile libere cu ocazia sarbatorilor legale. Incepand cu anul 2020, Guvernul va fi obligat sa anunte pana in data de 15 ianuarie care sunt zilele libere de sarbatorile legale.

Potrivit Codului Muncii, exista niste prevederi clare in ceea ce priveste acordarea de zile libere. Iata principalele articole ce trebuie respectate de catre orice angajator si angajat:

Art. 139 - enumerarea sarbatorilor legale in care nu se lucreaza:

Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

Art. 140 - programul special de lucru in zilele de sarbatoare.

Prin hotarare a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.

Art. 141 - continuitatea activitatii in cazuri speciale

Prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Art. 142 - compensarea muncii in zilele de sarbatoare

(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Art. 143 - stabilirea altor zile libere

Prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot stabili si alte zile libere.

Citeste si despre
Cum se compenseaza munca prestata in zilele de sarbatori legale
Cate zile are un an
Tichete de vacanta